A Kínából származó növény a 14. században jelent meg Európában, ám sokáig feledésbe merült, viszont a 21. században újra ismertté vált a változatos és korszerű táplálkozás iránti igény ismét felfedezte. Rendkívül gazdag fehérje- és vitaminforrás. A hajdina 5-7 mm hosszú, barnás, lekerekített gúla alakú mag, melynek felhasználása a rizshez hasonlít. Használhatjuk köretként, levesbetétben, salátákba keverve. Ehhez ötleteket a „receptek” menüpont alatt találhatnak.
A pohánkaként is ismert keserűfűféle rendkívül gazdag vitamintartalma miatt igen hasznos tápanyag, mivel a B-vitamin csoport majdnem minden tagja fellelhető benne, emellett a hajdinában található a legtöbb magnézium, aminosav és kalcium is. Magas rosttartalma miatt gyorsítja az anyagcserét és csökkenti az éhségérzetet. Már őseink is gyógynövényként használták a hajdinát, mert rutintartalma miatt alkalmas volt a magas vérnyomás kezelésére is.